Search

Wat ben jij nu eigenlijk? Een fotografe of therapeute?

Updated: Aug 11, 2021

Ik heb zelf een hekel aan hokjes denken, omdat ik geloof dat het mensen alleen maar

onzekerder kan maken. Toch snap ik de vraag zeer goed!


In de eerste plaats ben ik vooral een empathische luisteraar, die geboeid is door levensverhalen.

Ik ben altijd dankbaar geweest als mensen hun verhaal aan mij toevertrouwde.

Dit gebeurde altijd vrij naturel omdat ik meestal wel de "serieuze" vriendin van den hoop was.


Door mijn eigen levensverhaal heb ik de kracht van de fotografie leren ontdekken.

Als tiener ga je sowieso door een eigen proces en als er dan een trauma op je weg komt is het soms moeilijk om daar uit te geraken. Fotografie gaf me die kracht om zonder woorden mezelf toch te vinden!Dit heeft echt mijn leven gered!Toen ik steeds meer mensen op mijn pad kreeg met ook telkens een zwaar verhaal vond ik dat ik me als fotograaf beter kon bijscholen om op een nog betere manier om te gaan met al die emoties.

Daarom koos ik bewust voor creatieve therapie. Een ontzettend leuk proces met vallen en opstaan waar ik de oefeningen één voor één zelf heb moeten doen, moeten voelen en moeten doormaken.

Een opleiding van vier jaar waar ik me niet snel verveelde ( wat zeer uitzonderlijk is voor mij) en waardoor ik dus weet dat dit de juiste keuze was.. In die vier jaar merkte ik ook dat ik niet enkel als commercieel fotograaf aan de slag wou. Ik wou vooral met mijn passie en die verhalen aan de slag.

Plots toeval of niet kom ik in aanraking met therapeutische fotografie/ phototheraphy!

Waauw een hele nieuwe wereld ging voor me over.

In Italië en Canada is dit een zeer gekende methodiek in de hulpverlening. Ik begreep het helemaal.

Fotografie had me immers zoveel meer bijgebracht dan de fake reclame tandpasta smile :-)

Ik zat helemaal op mijn plaats en dankbaar dat ik hiervoor naar Italië ben kunnen gaan.


Ben ik dan een fotografe of therapeute?

Naar mijn gevoel ben ik beide en als ik mag kiezen ben ik gewoon een (therapeutisch) fotografe met een missie voor andere. Want in essentie zorg ik er vooral voor dat fotografie de mensen iets bij brengt. Een luisterend oor, persoonlijke groei, verwerking, aanvaarding, zelfzorg of zelfcompassie, respect voor de omgeving, dankbaarheid voor de kleine grootste dingen des levens.


18 views0 comments

Recent Posts

See All